یادداشت| واکاوی سومین شکست آمریکا در آزمایش موشک فراصوت
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، سومین ناکامی آمریکا در آزمایش موفقیتآمیز موشک فراصوت "ای.جی.ام-۱۸۳ ای.آر. آر. دابلیو" ساخت شرکت لاکهید مارتین را نمیتوان یک حادثه معمولی در نظر گرفت.
وقتی به گزارش وزارت دفاع روسیه رقیب اصلی نظامی آمریکا در صحنه بینالمللی توجه میکنیم و درمییابیم که نیروهای مسلح روسیه اکتبر سال گذشته توانستند با موفقیت کامل موشک فراصوت "زیرکان" را از عرشه ناوچه "آدمیرال گورشکوف" پرتاب کرده و آن را پس از عبور از جو بهسرعت هشت ماخ رسانده و با دقت کامل به هدفی متحرک در دریای "بارنتز" بزنند درمییابیم که چرا مقامات امنیتی و نظامی در واشنگتن اینگونه به هراس افتادهاند و از ناکامی در انجام این آزمایش حساس مضطرب شدهاند.
علاوه بر اکتبر سال گذشته همین پنجشنبه گذشته بود که وزارت دفاع روسیه در بیانیهای اعلام کرد که موشک فراصوت زیرکان از ناوچه آدمیرال گورشکوف در دریای سفید شلیک شد و به هدفی در استان ارخانگلسک در شمال روسیه اصابت کرد.
آزمایشی که چین در ماه آگوست سال جاری انجام داد بر نگرانیهای آمریکا افزود. چین نیز توانست موشک فراصوت خود را با موفقیت پرتاب کند. این موشک اگرچه با فاصله نسبتاً زیادی از هدف به زمین اصابت کرد اما توانایی پکن در استفاده از این سلاح استراتژیک را به رقبای آمریکایی ثابت کرد.
در مسابقه تسلیحاتی که همیشه بین آمریکا و رقبایش ازجمله اتحاد جماهیر شوروی سابق و روسیه فعلی در جریان بوده بارها یکی از این دو ابرقدرت بر دیگری در تولید و آزمایش تسلیحات متفاوت پیشی گرفتهاند اما وقتی صحبت از یک سلاح استراتژیک مانند موشک فراصوت با قابلیت حمل تسلیحات هستهای و سرعتی پنج برابر موشک بالستیک معمولی است دیگر اوضاع متفاوت میشود.
اگر این فاصله تولید و آزمایشهای ناموفق را روسیه انجام داده بود آنوقت متوجه میشدیم که دستیابی به این سلاح چه فاصلهای ملموسی با رقبا ایجاد میکند. اگر روسیه یا چین چنین عملکرد ناموفقی داشتند دستگاه عریض و طویل تبلیغاتی آمریکا آنچنان سروصدایی راه میانداخت که سر خط خبرهای تمامی رسانهها مملو میشد از گزارشهای برتری ایالاتمتحده بر رقبا تا چند دهه آینده اما اکنون اوضاع متفاوت است این آمریکا است که بدجوری از رقبایش عقبمانده، نفسش بریده و مضطرب است.
شرکای آمریکا در ناتو هم بهگونهای با مسئله روبرو شدهاند که انگار یک موضوع معمولی مثل تولید واکسن کرونا است و مشکلی نیست که کدام کشور زودتر به آن دست یابد.
اما باید گفت که همین یک قلم تولید و آزمایشی که روسیه و چین موفق به انجام آن شدهاند و آمریکا هنوز در آزمایش موفق آن ناکام مانده به رقبای واشنگتن این توانایی را میدهد که بهسوی اهداف زیرساختی و حساس در ایالاتمتحده و کشورهای همپیمانش موشک فراصوت شلیک کنند بدون اینکه بتوان آنها را رهگیری و منهدم کرد.
با رجوع به آمار قابلدسترس مشخص شده است که نیروهای مسلح ایالاتمتحده آمریکا حدود ۸۰۰ پایگاه و مقر نظامی در سراسر جهان دارند که هماکنون در مقابل موشکهای فراصوت روسیه و چین بیدفاع ماندهاند. علاوه بر این ناوهای هواپیمابر آمریکا هم از گزند این موشکهای غیرقابل رهگیری در امان نیستند زیرا روسیه توانست در اکتبر سال گذشته یک هدف متحرک دریایی را با همین موشک هدف قرار دهد.
مهمترین پیام این عقبماندگی آمریکا از رقبایش هشداری بسیار جدی برای همپیمانان غربی و منطقهای واشنگتن است که تاروپود ساختار سیاسی و اجتماعی و از همه مهمتر نظامی – دفاعی آنها وابسته به آمریکا است.
شاید هماکنون عملکرد مقامات نظامی ترکیه را بتوان تحسین کرد که درعینحال عضویت در ناتو و اجازه دستیابی به سامانه دفاع موشکی پدافند هوایی پاتریوت آمریکایی ترجیح دادند تحریمهای غرب را به جان بخرند اما از روسیه سامانه دفاع موشکی اس-۴۰۰ دریافت کنند.
بیشتر بخوانید:
پوتین: روسیه در حوزه تسلیحات پیشرفته در جهان پیشتاز است
روسیه فناوری موشکهای فراصوت را عملیاتی کرده است
نقص فنی آزمایش موشک فراصوت آمریکا را متوقف کرد
آزمایش موشکی چین، آمریکا را شگفتزده کرد
جالب اینجاست که پنتاگون طبق معمول میخواست به رقبای خود ثابت کند که استفاده از پرتابکنندههای ثابت در سطح و دریا را قابل ندانسته و تلاش کرد که موشک فراصوت را از "بمبافکن بی-۵۲ استراتوفورتس" شلیک کند تا مانند همیشه بر وجهه تهاجمی و هراس افکنی خود بیفزاید.
اوضاع بهقدری فجیع است که فرماندهان ارشد آمریکایی به عقب ماندن صنعت نظامی کشورشان از روسیه و چین اعتراف کردهاند و درخواست سرمایهگذاری بیشتر کردهاند اما این موضوع را فراموش کردهاند که مسکو و چین این فاصله را تا سالها حفظ و امتیاز گیری خواهند کرد.
دو آزمایش ناموفق اول در ماههای آوریل و جولای سال جاری میلادی رخ دادند یعنی اینکه متخصصان لاکهید مارتین زمان کافی برای شناسایی و رفع عیوب را داشتهاند اما بهاحتمالزیاد تکنولوژی عیبیابی با مشکل روبروست.
آمریکا دیگر آن ابرقدرت دهههای پیشین نیست که بتواند در جذب مغزها یکهتازی کند. اوضاع اقتصادی و اجتماعی آمریکا دیگر مطلوب بسیاری از نخبهها و حتی افراد معمولی هم نیست. رسانههای عدالتجو سالهاست که از جنایات جنگی ارتش آمریکا در نقاط مختلف جهان سخن راندهاند. امنیت داخلی آمریکا با وجود قانون آزادی حمل سلاح بسیار آسیبپذیر است. اقتصاد آمریکا با ۳۰ هزار میلیارد دلار بدهی درواقع درگرو طلبکاران است. وقایع انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ را هم که همه به یاد دارند.
همزمان با حرکت نزولی ایالاتمتحده در موضوعات فوقالذکر روسیه، چین و چند کشور دیگر توانستهاند فضای بهتری برای استفاده از توانمندیهای بومی و نیز جذب نخبگان و سرمایه از دیگر کشورها ایجاد کنند.
ایالاتمتحده در حال حاضر نهتنها مؤلفههای لازم برای جبران عقبماندگیهای خود از رقبایش را ندارد بلکه بهتدریج دیگر قافیهها را هم خواهد باخت. عقب ماندن از رقبای قدرتمندی مانند روسیه و چین آنهم در موضوع تسلیحات استراتژیک برای ابرقدرت غربی فاجعه است.
فراموش نکنیم که در ۳۰ خرداد سال ۱۳۹۸ سامانه پدافند هوایی سوم خرداد نیروی هوافضای سپاه پاسداران توانست یک فروند پهپاد نورثروپ گرومن آر کیو-۴ گلوبال هاوک ارتش آمریکا را که وارد حریم هوایی ایران شده بود، منهدم کند.
در هیجدهم دیماه سال ۱۳۹۸ نیز نیروی هوافضای سپاه پاسداران با پرتاب تعداد زیادی موشکهای بالستیک از خاک ایران توانست پایگاه عینالاسد در استان الانبار عراق را که محل استقرار نیروهای آمریکایی بود، هدف قرار دهد. آمریکا در هر دو حمله ایران توان دفاع از خود را نداشت.
طولی نخواهد کشید که دیگر کشورهای مستقل نیز این اعتمادبهنفس را به دست آورند که با تکیهبر توانمندیهای بومی خواهند توانست غول نظامی آمریکا را به زیر بکشند.
محمد جعفری- کارشناس مسائل آمریکا و اروپا
انتهای پیام/۴۱۵۵/
انتهای پیام/